top of page

אי ספיקת כליות – מה זה?

בגופנו יש שתי כליות הממוקמות בחלק האחורי -עליון  של חלל הבטן משני צידי קו האמצע. גודל כל כליה כגודל אגרוף . הכליות מקבלות הדם באמצעות עורק היוצא ישירות מאבי העורקים  והדם חוזר למערכת דרך ווריד המתחבר לווריד החלול התחתון ומשם, ישירות ללב. 20% ממחזור הדם עובר דרך הכליות. כלומר כליטר דם בדקה.  בכליות הדם זורם דרך עורקים קטנים לגופים ספוגיים  קטנים המשמשים כמסננת. תוצרי פירוק של חילוף החומרים, חומצות, חלקי חלבון, מלחים ותוצרי פירוק של שומנים מסוננים בגופים אלה הקרויים  בעברית פקעיות. החומרים המסוננים זורמים במערכת צינוריות מפותלת עד שהם מגיעים לשלפוחית השתן ומופרשים דרכה.

תפקוד הכליות נמדד  לפי כמות  החומרים שהכליה מפנה מהדם ביחידת זמן (דקה). זהו מדד מוסכם ונוח. החומר שנבחר למדידה הוא הקראטינין, תוצר פירוק של חלבון. מדידת ריכוז הקראטינין בדם ובשתן מאפשרת לחשב את תפקוד הכליות( באנגלית Glomerular Filtration Rate-GFR). באדם צעיר הGFR הוא מעל 100 מ"ל/דקה. עם הגיל חלק מהפקעיות מתנוון לכן תפקוד הכליות מצטמצם, גם באנשים בריאים.

באדם בריא בן 80 ה-GFR יהיה  כ 60 מ"ל/דקה. יתר לחץ דם , טרשת עורקים ודלקות שונות גורמות נזק לכלי הדם בכליות ולפקעיות. כשרוב הפקעיות  נהרסות מתפתחת אי ספיקת כליות. חומרי הפירוק מסוננים במידה מוגבלת ומצטברים באברי גוף שונים. אז חלים שינויים במערכות גוף שונות שפעילותן התקינה תלויה במאזן חומצי- בסיסי ומאזן מלחים מדויק. השינויים כוללים פגיעה בחשיבה,  הפרעות בקצב הלב ובפעולת שריר הלב, הפרעות במערכת העיכול  ובמערכת הנשימה וכן יובש בעור בצקות.  הכליות  מייצרות הורמון המווסת את ייצור הכדוריות האדומות בלשד העצם. כאשר רקמת הכליה מתמעטת ייצור ההורמון יורד ואז חל פיחות בייצור הכדוריות האדומות והחולים סובלים מאנמיה.


תסמינים של אי ספיקת כליות

אי ספיקת כליות מתפתחת לרוב בהדרגה, לכן  התסמינים של המחלה מופיעים בהדרגה.

התסמינים בחלקם נובעים ישירות ממחלת הכליות ובחלקם מבטאים את ההשפעה של ההפרעה בכליות על מערכות גוף אחרות.

התסמינים העיקריים הם:

  • עייפות, עור יבש, חוסר תיאבון, גרד,  הפרעות שינה, בעיות בתפקוד מיני, ירידה בכושר הריכוז .

  • עליה בלחץ הדם, סימנים של אי ספיקת לב (קוצר נשימה במאמץ, אגירת נוזלים ובצקות)

  • כאבים בעצמות, אוסטיאופורוזיס, אנמיה.

  • בשלב מאוחר- ירידה בתפוקת השתן, חולשת שרירים והפרעות בקצב הלב.

חשוב שתדעו

לחולים באי ספיקת כליות על סוגיה מגיעות זכויות מהמוסד לביטוח לאומי, מס הכנסה ומוסדות נוספים.
בין הזכויות: קצבת נכות, קצבת ניידות, קצבת שירותים מיוחדים, פטור ממס הכנסה ועוד.

הגורמים לאי ספיקת כליות

ברוב החולים באי ספיקת כליות המחלה מתפתחת בהדרגה, לאורך שנים רבות ולא תמיד  הסיבה למחלה ידועה. חולים הנוטים לטרשת עורקים כמו חולי סכרת , חולי יתר לחץ דם,  הסובלים מהפרעה בהרכב שומני הדם נוטים לפתח מחלת כליות יותר מאחרים. קיימת שורה של מחלות של הכליה עצמה הגורמות, עם השנים, להתמעטות רקמת הכליה ולאי ספיקה. וכן, יש מחלות חריפות של הכליה עצמה או של כלי הדם,  ביניהן חלק ממחלות מערכת החיסון או מחלות זיהומיות חריפות התוקפות את הכליות ואז מתרחש הרס מהיר של רקמת הלכיה ומתפתחת אי ספיקת כליות חריפה תוך זמן קצר.

את הגורמים לאי ספיקת כליות נהוג לחלק לשלוש קבוצות

גורמים חוץ כלייתיים –  מחלות של כלי הדם (דלקת חיסונית, או טרשת עורקים), הפרעה באספקת הדם לכליות, מחלות מטבוליות  המפריעות לתפקוד הכליות כמו (סכרת, גאוט, מחלות הכבד ), אי ספיקת לב.

גורמים תוך כלייתיים  –  מחלות של רקמת הכליה כמו דלקות חיסוניות שיכולות להיות חריפות או כרוניות, זיהום של רקמת הכליה או מחלות מטבוליות הפוגעות בכליות.

גורמים פוסט- כלייתיים– בעיקר חסימה בזרימת השתן (הגדלת ערמונית בגברים, צניחת רחם בנשים) היוצרת לחץ גבוה בצינוריות הכליה ,מפריעה לשחלוף החומרים ומשמשת קרקע נוחה להתפתחות דלקות. וכן, דלקות חוזרות בדרכי השתן התחתונות , השכיחות במיוחד בנשים שבמהלכן הזיהום עולה לפעמים עד הכליות עצמן וגורם נזק  לרקמה.


אבחנה של אי ספיקת כליות

ברוב החולים מחלת כליות , ובמיוחד אי ספיקת כליות, מאובחנת בבדיקות דם שגרתיות  הרבה לפני הופעת תסמינים כלשהם של המחלה. בדיקות הדם והשתן הכוללות את רמת הקראטינין בדם  ואת כמות הפרשת החלבון בשתן,  מזהות מיד  ירידה,  אפילו קלה ,בתפקוד הכליות.

כדי לאתר את הסיבה למחלה  יש לדון בין היתר גם במצבו הכללי ובמחלות האחרות של כל חולה ולעיתים (רחוקות) נדרשת גם ביופסיה של הכליה כדי לזהות  ישירות את השינויים ברקמה.

באנשים הסובלים ממחלות המוכרות כגורמות לנזק לכליות (סכרת, יתר לחץ דם, מחלות כלי דם, מחלות לב וכו') נהוג לבצע בדיקות יזומות  ולנהל מעקב צמוד אחר תפקוד הכלית.


מימוש זכויות לחולים באי ספיקת כליות

לחולים באי ספיקת כליות על סוגיה מגיע זכויות מהמוסד לביטוח לאומי,  מס הכנסה ומוסדות נוספים. בין הזכויות האלה נמנות: קצבת נכות, קצבת ניידות, קצבת שירותים מיוחדים, פטור ממס הכנסה (וכתוצאה מכך גם החזרי מס), השתתפות בעלויות תרופות, פטור או הנחות מרשויות שונות, פטור מתשלומי בזק, קבלת תו נכה ועוד. מימוש הזכויות הרפואיות לחולי אי ספיקת כליות כרוך בהליכים בירוקרטיים שונים, ואף דורש למידה מעמיקה של הנושא, שכן קיימים ניואנסים שונים המקנים זכויות כאלה ואחרות.

רבים מבין החולים באי ספיקת כליות אינם מודעים לכך שמגיעות להם זכויות רפואיות בגין מחלתם, בין אם מדובר בחולי אי ספיקת כליות קלה או בינונית, שמצליחים לנהל שגרת חיים רגילה לכאורה, ובין אם מדובר בחולי אי ספיקת כליות כרונית, שמחלתם חמורה ופוגעת בתפקודם היומיומי ובכושר העבודה וההשתכרות שלהם. יתרה מזו, גם חולים אשר מודעים לזכויותיהם, מתקשים לנהל, לצד מחלתם, את המערכה אל מול המוסד לביטוח לאומי וגופים אחרים. לפיכך, כדי לממש את מלוא הזכויות, יש חשיבות רבה להסתייע בגוף מקצועי למימוש זכויות רפואיות.

טיפול באי ספיקת כליות

הגישה לטיפול כוללת  ממספר  מרכיבים:

1. אמצעים להאטת התקדמות המחלה האמצעי העיקרי הוא ניטור לחץ הדם ושמירתו בערכים נמוכים יחסית, מתחת ל 120 מ"מ כספית (הלחץ הסיסטולי).

2. טיפול במחלת הכליות עצמה במחלות כליה חריפות וכן במחלות כרוניות של מערכת החיסון המערבות את הכליות יש צורך בטיפול המשפיע על המחלה עצמה. תרופות לדיכוי מערכת החיסון (בעיקר סטרואידים- בשלב החריף) יחד עם יצירת תנאים להקלה על תפקוד הכליות כמו איזון לחץ הדם, מאזן נוזלים מילוי חסרים הנוצרים במלחים שונים

3. טיפול חילופי לכליות כאשר תפקוד הכליות יורד עד כדי שיבוש מערכות הגוף האחרות וסיכון חיים (לרוב בערכי GFR<15) נדרש אמצעי שיבצע את עבודת הכליות (סינון הדם מחומרי פירוק שונים) במקומן. הטיפול החלופי נקרא דיאליזה


* המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי

חולה באי ספיקת כליות?

יתכן ומגיעות לך זכויות רפואיות. 
אנחנו כאן עבורך, עם הרופאים, מנהלי הלקוח ואנשי המקצוע שלנו, היודעים להתנהל מול כל גוף הקשור למימוש זכויות. 

הזכויות הרפואיות שלך מגיעות לך!

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

עשית את הצעד הראשון עכשיו תורנו. בקרוב מאוד נחזור אלייך!

אי ספיקת כליות

נפרולוגיה

אי ספיקת כליות
  • הודעה
  • white phone
  • ווטסאפ
bottom of page