אירוע מוחי המוכר גם כשבץ או Stroke, הוא מצב של אוטם מוחי עקב הפרעה בזרימת דם תקינה ובאספקת חמצן למוח. כתוצאה מכך נוצרת פגיעה תפקודית בחלקי גוף שונים. מדובר באחד הגורמים העיקריים לתמותה ובגורם השכיח ביותר לנזק נוירולוגי אשר מוביל לנכות קבועה. אדם שחווה אירוע כזה חייב לקבל טיפול מהיר ויעיל שעשוי למנוע נזק בלתי הפיך ואף להציל את חייו. בין גורמי הסיכון להתרחשות האירוע המוחי נמנים: לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה, סוכרת, עישון, הפרעות בקצב הלב, עישון והשמנת יתר. אנשים שחוו שבץ בעברם או שלמשפחתם יש היסטוריה של מחלות לב וכלי דם נמצאים בסיכון ללקות באירוע מוחי.
קיימים שני סוגים עיקריים של אירועים מוחיים:
אירוע איסכמי הוא השכיח יותר. שבץ כזה נגרם מאוטם מוחי, שנוצר עקב חסימת קריש בכלי הדם אשר מזינים את רקמת המוח. גורם אפשרי נוסף לאוטם הוא תסחיף – כאשר קרישי דם שנוצרו בכלי דם מחוץ לגולגולת, נסחפים אל כלי הדם המוחיים וסותמים אותם.
אירוע המורגי הוא סוג פחות נפוץ. שבץ כזה נגרם כתוצאה מדליפת דם מכלי דם במוח עקב קרע בדופן כלי הדם או כתוצאה מלחץ דם גבוה שלא טופל באופן הולם.
אנשים חווים אירועים מוחיים בדרגות חומרה שונות. ישנו אירוע מוחי קל שחולף תוך מספר דקות. תסמיניו אמנם דומים לאלו של אירוע מוחי קשה אך הינם הפיכים, וגם החסר הנוירולוגי חולף ללא סימן. עם זאת, שבץ חולף כזה, בעיקר אם נמשך יותר מ-10 דקות או מלווה בהפרעה בדיבור, עלול להקדים אירוע מוחי קשה יותר, בעל השלכות תפקודיות חמורות וסיכון למוות. לפיכך, גם אירוע קטן וחולף מחייב בדיקה, אבחון וטיפול.
למצבי אירוע מוחי סימנים קלסיים שכל אדם הנמצא בזירה יכול לזהותם: הפרעות בדיבור, עיוות/צניחה של צד בפנים והפרעות תנועה ותחושה. לעיתים האירוע ילווה גם בתסמינים כגון שיתוק חלקי/מלא בגפיים או חלקי גוף שונים, סחרחורת, כאב ראש, קושי בבליעה, חולשה ואף פגיעה בהכרה.
אירוע מוחי קשה עלול לגרום לנזקים נוירולוגיים בלתי הפיכים, שבאים לידי ביטוי בירידה משמעותית ביכולות תנועה, תחושה, תקשורת, חשיבה, פגיעה רגשית או התנהגותית. כאמור, הוא אף עלול להוביל לסיבוכים ואפילו למוות. בכל רגע שחולף מתחילתו של האירוע, ניזוקים מיליוני תאים במוח, לפיכך מהירות הטיפול הינה קריטית.
לנפגעי אירוע מוחי זכויות משלהם הניתנות למימוש. אם לכם או למי מקרוביכם אירע שבץ מוחי שפגע בתפקוד, וכתוצאה מכך גם באפשרות לעבוד ולהשתכר, ישנן זכויות רבות שבאפשרותכם לממש, החל מתרופות וטיפולים, המשך בקצבאות ופטורים למיניהם ועד שירותי סיעוד, הסעה ועוד. מימוש זכויות לאחר אירוע מוחי בעבודה או מחוצה לה עשוי לסייע לאדם להתמודד עם המחלה בצורה טובה יותר, ולהיטיב את איכות חייו בנסיבות הקיימות.
במקרה של אירוע מוחי זכויות ביטוח לאומי יכולות להיות משמעותיות ביותר לנפגע, בין אם הוא מוגבל זמנית או באופן קבוע. גם במקרי אירוע מוחי קל ביטוח לאומי עשוי להעניק זכויות והטבות מסוימות. לפיכך, תביעה לביטוח לאומי הינה הליך שעשוי להקל עליו רבות. חוק הביטוח הלאומי מפרט עבור נפגעי אירוע מוחי זכויות שונות – קצבאות המשולמות להם בהתאם למצבם הרפואי ולסיבת האירוע.
בהתרחש אירוע מוחי נכות כללית היא אחת מתוצאותיו האפשריות. לקצבת נכות זכאי אדם הסובל בעקבות האירוע מאובדן כושר עבודה בשיעור 50% ומעלה. בהקשר זה נציין כי ישנן זכויות בגין נכות רפואית שניתנות גם למי שלא הוכר כזכאי לקצבת נכות (במקרי אירוע מוחי קל אחוזי נכות לרוב יהיו נמוכים מ-50%).
הזכרנו אירוע מוחי נכות ביטוח לאומי – בואו נעשה לכם סדר בדברים ובהליך קביעת הנכות. לאחר הגשת תביעה לקצבת נכות כללית, ההכרה בנכות ובאחוזיה נקבעת ע"י ועדה רפואית, בהסתמך על רשימת הליקויים המפורטת בתוספת לתקנות הביטוח הלאומי. הוועדה קובעת את אחוזי הנכות הרפואית, את מועד תחילתה ובאם היא זמנית או לצמיתות.
בעלי קצבת נכות כללית זוכים להטבות והנחות שונות כגון: פטור מתשלום לשירותים שונים של קופות החולים, שירותי שיקום (לחולים שיקומיים), טיפולי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק, שירותים מטעם היחידה לטיפול בית, הנחות לרכישת תרופות, מימון של מכשירי שיקום, הליכה וניידות.
בנוסף לקצבאות המוענקות מהביטוח הלאומי, הלוקים באירוע מוחי זכאים להטבות והנחות במגוון תשלומים ושירותים. בכל הקשור להטבות בגין אירוע מוחי אחוזי נכות ואישור מטעם ועדות רפואיות רלבנטיות נדרשים כדי לממש את הזכויות. בין ההטבות נכללים פטור ממס הכנסה, הנחות בתשלומי ארנונה, מס רכישה ותשלומי ביטוח לאומי. ישנן גם הטבות ציבוריות מגופים כגון משרד הרווחה המספק הנחות בהתקנה של טלפון קווי וניהול השיחות הטלפוניות, משרד הבינוי והשיכון המעניק סיוע והנחות ברכישת דירה בין אם פרטית או ציבורית, מנהל מקרקעי ישראל שנותן הנחה/פטור מדמי הסכמה למנהל, וכן משרד התמ"ת המנפיק לנפגעים אישורים להעסקת מטפלים זרים.
החלמתם של נפגעי שבץ מוחי כרוכה פעמים רבות בהליך שיקום ארוך ובטיפולים יקרים. משום כך, למימוש זכויות וקבלת קצבאות והטבות יש משקל רב. כאמור, זכויות הנפגעים נקבעות עפ"י אופיו של האירוע, נסיבות אישיות של הנכה ואחוזי נכות. אחוזי נכות משתנים בהתאם לגופו של מקרה ושל הנכה. ככל שהנכות גדולה יותר ונגרם אובדן כושר עבודה בגינה, כך הזכויות יהיו משמעותיות יותר.
כדי לממש את הזכויות יש להתעסק בנטל בירוקרטי לא מועט, הכרוך במילוי טפסים ובפנייה לביטוח הלאומי ולוועדות אבחון רפואיות שיקבעו את אחוזי הנכות של הנפגע. כבר לפני סיום תהליך השיקום, הנפגע או מי מטעמו צריכים לגשת לוועדות, למלא מסמכים רלבנטיים ולהגישם למוסד לביטוח לאומי בצירוף מסמכים רפואיים מבית החולים. כמו כן, אם אירע שבץ מוחי כתאונת עבודה יש לאסוף מסמכים מהמעביד, הכוללים פירוט שכר ותנאים ומאשרים כי במקרה זה של אירוע מוחי פגיעה בעבודה קשורה לעניין, בין אם כגורם ישיר ובין אם כזירת ההתרחשות.
המוסד לביטוח לאומי ידון בבקשתו של הנפגע, ויקבע אחוזי נכות, קצבאות והטבות להן הוא זכאי. לא פעם הקביעות אינן תואמות את ציפיות הנפגע ובני משפחתו וביכולתם לערער עליהן במסגרת הליך ערעור הכרוך גם הוא בפרוצדורות שונות. כך או אחרת, מדובר בהליכים מורכבים ומייגעים בהיבט הרפואי והמשפטי כאחד. לרוב, הנפגע וקרוביו צריכים להקדיש את מרב זמנם לשיקום ולהחלמה, ומתקשים לבצע את תהליך מימוש הזכויות. הפתרון המיטבי הוא להיעזר בשירותיה של חברה מקצועית למימוש זכויות רפואיות כדוגמת לבנת פורן.
אנו בחברת לבנת פורן – זכויות רפואיות, אוחזים בידע רפואי ומקצועי וניסיון עשיר בסיוע במימוש זכויות רפואיות בכלל וזכויות הלוקים באירוע מוחי בפרט. בחברתנו פועלים כ-25 רופאים וכ-150 עובדים, מנהלי לקוח, ואנשי מקצוע, שפעלו במקרים רבים ושונים בתחום, מכירים את המערכות הבירוקרטיות לעומק, ומסוגלים להתמודד מולן באופן מיטבי. נשמח לסייע לך בפנייתך לקבלת הזכויות הרפואיות שתוכל לקבל עקב אירוע מוחי שעברת. כל שנדרש הוא להגיע לפגישה ראשונית ללא עלות או התחייבות, במהלכה נציג דרכים בהן נוכל לסייע לך בתהליך.