לקצבת נכות כללית זכאי מי שסובל מליקוי גופני, שכלי או נפשי שנגרם ממחלה, מתאונה או ממום מולד ועקב הליקוי אבד או צומצם כושרו לעבוד, להשתכר ולהשתלב בשוק העבודה.
כדי להיות זכאי לקצבת נכות כללית יש לעמוד במספר תנאים:
לקצבת נכות כללית זכאים תושבי ישראל שגילם מעל 18 שנה ועד גיל פרישה. (לפי תקנות הביטוח הלאומי נכות כללית במקרים יוצאי דופן גם בני 16 עד 18 יכולים להגיש תביעה לקצבת נכות כללית).
הזכאים לקבל קצבת נכות כללית הם מי שאינם עובדים או שהכנסתם מעבודה נמוכה מ-60% מהשכר הממוצע במשק 6,164 ש"ח (החל מ- 01.01.2019).
על מנת להיות זכאי לקצבת נכות כללית, ועדה רפואית מטעם הביטוח הלאומי צריכה לקבוע את אחוז הנכות הרפואית. הזכאות מותנה בקבלת נכות רפואית משוקללת בשיעור של 60% לפחות, או במצב שיש כמה בעיות רפואיות ואחת מהן היא לפחות בשיעור של 25% אזי הזכאות תינתן גם למי שנכותו המשוקללת היא 40% לפחות.
מי שעקב נכותו יכולתו לעבוד או להתפרנס ירדה ב-50% לפחות, והוועדה או פקיד התביעות קבע לו דרגת אי כושר בשיעור: 60%, 65%, 74% או 100%.
לפי תקנות הביטוח הלאומי בקצבת נכות כללית, אישה נשואה שאינה עובדת תיבחן במסלול שונה – מסלול עקרת בית. כלומר, אם אישה נשואה לא עבדה 12 חודשים רצופים או 24 חודשים לא רצופים ב-48 החודשים שקדמו ליום הגשת התביעה או שקדמו ליום הפסקת העבודה – אם הפסקת העבודה הייתה לאחר הגשת התביעה ביטוח לאומי יבחן אם היא איבדה את כושרה לתפקד במשק הבית ותצטרך להוכיח נכות רפואית של 50 % לפחות.
תוספת לקצבת נכות כללית משולמת עד שני ילדים ובתנאי שעדיין לא מלאו להם 18 שנים או שהם משרתים בצבא או בשירות לאומי, ועדיין לא מלאו להם 24 שנים.
סכום התוספת הינו בהתאם לדרגת אי-הכושר שנקבעה :
תוספת לקצבת נכות כללית משולמת עבור בן/בת וב2 תנאים:
שסכומי ההכנסה של בן/בת הזוג לא עולים על 5,856 ₪ ובתנאי שבן/בת הזוג אינם מקבלים קצבה אחרת.
(מי שהוגדרה כעקרת בית לא תהייה זכאית לתוספת בגין בן זוג)
מי שנקבעה לו דרגת אי-כושר בשיעור 60% או 65% או 74%, והוא מרוויח שכר עבודה הגבוה יותר מ2,157 ש"ח , יהיה זכאי לתוספת מלאה עבור בן הזוג ו/או הילדים.
כלומר: התוספת תחושב מתוך סכום קיצבה מלאה של 100% אי כושר ולא בהתאם לדרגת אי הכושר שנקבעה.
כדי להגיש תביעת נכות כללית וגם תביעה להעלאת קצבת נכות כללית יש להשתמש בטופס בל/7801 הנקרא גם "תביעה לקצבת נכות כללית".
את הטופס ניתן להגיש באופן מכוון או בטופס ידני.
לטופס יש לצרף מסמכים לפי הפירוט הבא:
את התביעה והמסמכים צריך להגיש לסניף הביטוח הלאומי לו אתם שייכים ע"פ כתובת המגורים שלכם. זהו הסניף שבו תטופל תביעתכם.
לאחר הגשת התביעה והמסמכים ביטוח לאומי ידון בתביעה וסביר שתתקבל הזמנה לוועדות רפואיות לצורך קביעת אחוז הנכות הרפואית ושיעור אי כושר העבודה.
ביטוח לאומי יכול גם לדון בבקשה ב"מסלול מהיר" ובמקרה כזה ההחלטה תתקבל ללא הזמנה לוועדה רפואית.
ניתן להגיש ערעור על החלטת הוועדה הן על אחוז הנכות הרפואית והן על דרגת אי הכושר.
מי שנקבעו לו פחות מ–80% נכות רפואית, רשאי לערער על אחוז הנכות הרפואית לפני ועדה רפואית לעררים. את הערעור יש להגיש עם נימוקים והוכחות לכך שהוועדה לא נתנה אחוזי נכות המתאימים למצבו האמיתי של החולה.
את הערר יש להגיש תוך 60 יום מתאריך קבלת ההודעה הכתובה בדבר אחוז הנכות הרפואית.
הוועדה הרפואית לעררים רשאית לאשר את אחוז הנכות הרפואית שקבעה הוועדה מדרג ראשון, ורשאית לשנותו.
חשוב לדעת: הוועדה לערערים רשאית לשנות כל סעיף (ולא רק על אלו שעליהם הוגש ערעור). יתרה מכך – הוועדה רשאית להגדיל אך גם להפחית את אחוזי הנכות הרפואית שנקבעו מלכתחילה.
מי שפקיד התביעות או וועדה קבעו שלא איבד מכושרו להשתכר או שאיבד פחות מ 50% מכושרו להשתכר (ועל כן לא נוצרו לו זכויות נכות כללית) וכן מי שנקבעה לו דרגת אי–כושר שאינה עולה על 74%, רשאים לערער על דרגת אי–הכושר בפני ועדה לעררים.
את הערר בצירוף נימוקים, יש להגיש תוך 60 ימים מתאריך קבלת ההודעה הכתובה בדבר דרגת אי–הכושר.
בדיקה מחדש היא בדיקת המצב הרפואי הנערכת לצורך קביעה מחודשת של אחוזי הנכות הרפואית ושל אי הכושר לעבוד ולהתפרנס.
את הבדיקה מחדש יכול ליזום מקבל הקצבה או הביטוח הלאומי.
בדיקה מחדש ניתן לבקש רק אם חלפו לפחות 6 חודשים מהקביעה האחרונה,
ומתקיים אחד מהתנאים הבאים:
אנו בחברת לבנת פורן – זכויות רפואיות בעלי ידע רפואי ומקצועי וניסיון רב שנים בכל הקשור לסיוע במימוש זכויות רפואיות. בחברתנו פועלים כ-25 רופאים וכ-150 עובדים, מנהלי לקוח, ואנשי מקצוע, המנוסים בסיוע במקרים רבים ושונים של מימוש זכויות, מכירים את המערכות הבירוקרטיות המורכבות באופן מעמיק, ומסוגלים להתנהל מולן בצורה מיטבית ואפקטיבית. נשמח לעמוד לרשותך ולסייע לך בפנייתך לקבלת הזכויות הרפואיות העשויות להגיע לך עקב מצבך הרפואי. כל שצריך לעשות הוא להגיע לפגישה ראשונית, במהלכה נציג את הדרכים שבהן נוכל לסייע לך בתהליך. פגישה זו אינה כרוכה בעלות או בהתחייבות מצידך.